הלוקס ריג’ידוס – הבוהן הנוקשה. מצב המתאפיין בנוקשות ומגבלה בטווחי התנועה של הבוהן הגורמים לכאב בהליכה. מפרק הבוהן, ככל מפרק בגוף, מורכב מעצמות, סחוס, ורצועות. הסחוס בבוהן יכול להשחק בהדרגה. התהליך הניווני הוא במפרק שבין ראש המסרק הראשון לבין בסיס הגליל המקורב של הבוהן. ההניוון מתפתח עם השנים החל מהגבלה קלה בטווחי התנועה וכאב עד להגבלה חמורה.
הגורמים:
במרבית המקרים הסיבה לשחיקת המפרק אינה ידועה וקיים רקע תורשתי לבעיה. ולעיתים הוקדם לזה תהליך חבלה כתנועה חזקה של הבוהן כלפי מעלה, או מתיחת רצועות סביב האגודל. והבעיה מאפיינת אתלטים שמבצעים עומסים חוזרניים.
סיבות נוספות: הליכה עם נעליים צרות ועקבים גבוהים, שינוי מבנה במסרקי האצבעות (כגון: מטטרסוס ראשון מורם או ארוך, או חוסר יציבות במפרק המטטרסוס ראשון) בכ80% הבעיה נמצאת בשתי הרגליים.
הסימפטומים:
כאב מקומי בנעליים צרות.
כאב בגב הבוהן.
כאב בזמן ריצה בעיקר כשהעקב מתרומם מהקרקע והמפרקים בין ראשי האצבעות מבצעים תנועת יישור.
כאב עיצבי באזור הבוהן כתוצאה מלכידת עצב.
כאב גם בצד החיצוני של הקרסול שנגרם כתוצאה מהחשש של העברת עומס הגוף לבוהן מבצעים כתהליך פיצוי העברת משקל הגוף לצד החיצוני של כף הרגל. וכן כאב עמום בירך או ברך כתוצאה משינוי הליכה הנ”ל.
בליטות גרמיות כואבות (אוסטאופיטים).
האבחון:
בבדיקה הגופנית ניתן למשש אוסטאופיטים שהן בליטות גרמיות בשולי המפרק. וטווח תנועה בבדיקה ידינית ביישור של הבוהן בעיקר כלפי מעלה מוגבל בשל כאב, כאב בהפעלת כח התנגדות ודחיסה, כאב בעליה על קצות האצבעות. רגישות במגע בפן עליון של המפרק. בצילום הרנטגן נראים היצרות של המרווח המפרקי ושחיקת הסחוס. למרות שמדובר בבעיה נפוצה ולעיתים קלה יחסית, האבחנה של חומרתה צריכה להתבצע בידי אורתופד, רצוי אורתופד מומחה לכף רגל. האורתופד עורך אבחון שבו נקבעת חומרת הבעיה והכלים המתאימים לטיפול בה.
הטיפול:
על מנת להימנע מתנועת יישור של מפרק הבוהן שגורמת לכאב אסור שהנעל תהיה גמישה מידי באזור הכריות ולא דקה או בעלת משטח דריכה קשה כגון נעלי מוקסין. ויש לנעול נעליים רחבות בעלות סוליה קשיחה בחלקה הקדמי אינו מתקפל כשהעקב מתרומם מהקרקע.
תרופות נוגדות כאב/אנטי דלקתיות.
הנחת סד המגביל טווחי תנועה בפרק.
חיזוק ומתיחת שרירים במקרה הצורך.
מדרס בהתאמה אישית לתיקון מנח או מבנה לקוי להפחתת העומסים תוך חיזוק המדרס באזור הפרק על ידי הגבלת הכיפוף שלו.
יש הממליצים על אמבטיית חום וקור במקרה שיש דלקתיות. להניח את הרגל בגיגית מים קרים למשך 30 שניות ולהעביר מיד לגיגית מים חמים למשך 30 שניות ולחזור על התהליך למשך 5 דקות פעם/פעמיים ביום. ויש להיזהר מניגודי טמפרטורות קיצוניים של המים במיוחד לרגישים לקור וחום.
עיסוי מפרק הבוהן כל לילה עם שמן ועדיף שמן זית לפני השינה להזרמת דם לאזור ולגמישות והרגעת השרירים.
במקרים עיקשים אחר שהטיפול השמרני לא צלח ישנן מספר פרוצדורות ניתוחיות. במקרים קלים יחסית כאשר רוב המפרק עדיין תקין, ניתן להוריד את הזיזים הגרמיים ובכך לאפשר תנועה טובה יותר של המפרק ללא כאבים. במקרים קשים יותר ניתן לבחור בניתוח לאיחוי המפרק או בניתוח להחלפה חלקית או מלאה של המפרק.
המידע המובא כאן אינו בא להחליף או לסתור כל חוות דעת של הרופא המטפל שלך.